fbpx
Menu Sluiten

Achter de horizon…

Het mooie aan de gemeenteraad zou moeten zijn dat je verder kijkt. Niet alleen naar het hier en nu, maar dat je verder durft te kijken. Een kijkje achter de horizon. Vooruitkijken vraagt meer lef, maar biedt mooie uitzichten.

“De Eijnderic” (wat betekent dat ook alweer?) moet voorbij haar eigen horizon kijken. De huidige locatie in Heesch voldoet niet meer aan de moderne eisen. Dat kan ook niet, want het is immers een monumentaal pand. Een prachtig pand met drempels, opstapjes en trappen waar geen (trap-)lift mogelijk is.

Vandaar dat “de Eijnderic” met haar cursussen intrek wilde nemen in het gebouw van “de Pas”. Een win-winsituatie: betere bezetting van het Pas-gebouw en de cursussen ook toegankelijk voor mindervaliden. Het huidige pand van “de Eijnderic” zou verkocht kunnen worden. De opbrengsten van het pand vormen een mooie bijdrage voor de verhuizing naar de Misse.

Tenminste, dat zou je denken. Maar nergens is gerekend met het vrijkomen van de woonboerderij met bijgebouwen. Er is ook niet gekeken wat de huidige locatie van de bibliotheek oplevert als deze naar de buren verhuist.

Vooruitkijken vraagt dat álle bekende factoren meegerekend worden. In de discussie over de toekomst van het gebouw van “de Pas” worden “de Eijnderic” en de bibliotheek vaak vergeten. Het gebouw moet meer worden dan een verzameling zalen. Een huiskamer voor het hele dorp. Dat kost in eerste instantie meer, maar geeft een mooie einde.

Meer over de toekomst van de Pas:
Inbreng in de commissie
De Pas, De Nieuwe Instelling of de Huiskamer van Heesch? (opinie)