fbpx
Menu Sluiten

Onze ideeën voor Bernheze

Wij zijn Progressief Bernheze. Wij zijn de lokale politieke partij waarin leden van GroenLinks, PvdA en ongebonden progressieven in de gemeente Bernheze samenkomen. Dag in dag, dag uit doen wij ons best om de gemeente Bernheze groener, gezonder en socialer te maken. Hieronder vind je een aantal van onze ideeën en plannen. 

Klimaat, natuur, duurzaamheid en energie

De mens is de aarde aan het opbranden en we kunnen niet langer wachten met het aanpassen van ons gedrag. De klimaatcrisis is geen ver-van-mijn-bed-show. We moeten keuzes maken en dat vereist durf. Klimaatpolitiek is geen kwestie meer van alleen natuurbescherming, het raakt iedereen. Het roer moet om en we moeten de rekening niet doorschuiven naar de volgende generatie. Daarom willen wij serieus werk maken van het vergroenen en verduurzamen van onze gemeente. Dat betekent dat we anders om gaan met afval, de landbouw verduurzamen, groene energie gaan opwekken en natuur in en buiten onze dorpen meer de ruimte geven.

Wonen, ruimte en dorpsharten

Ons leven speelt zich voor een groot deel af in onze dorpen en buurten. Daarom is het belangrijk dat onze dorpen, buurten en het buiten gebied er goed bijliggen. In onze dorpen moet het prettig wonen in het groen zijn en moet iedereen een plek kunnen vinden om fijn thuis te komen. Wij willen daarom aan de slag met het vergroenen van onze dorpsharten, het fietsvriendelijk maken van onze dorpen en het bouwen van een recordaantal betaalbare huizen. 

Gelijke kansen, zorg en verenigingen

Onze dorpen zijn sterk georganiseerd. Er zijn veel verenigingen, ondernemers en organisaties die er voor zorgen dat we elkaar blijven ontmoeten. Dat moeten we koesteren en aanmoedigen. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel zorgen. Zorgen over jongeren met problemen, ouderen die hulp nodig hebben of racisme en discriminatie. Bij die zorgen moet de gemeente een helpende hand bieden. Een helpende hand om de juiste zorg te vinden, aan het werk te komen of oneerlijke praktijken aan te pakken. 

Bestuur, veiligheid en economie

Inwoners moeten kunnen vertrouwen op hun overheid. Dat vertrouwen staat onder druk. Een goede overheid dient te beschermen, veiligheid te bieden, zekerheid te scheppen en kansen te bieden. Daar moeten we aan werken. Dat willen wij doen door inwoners vaker mee te laten praten en beslissen, samen wijken in te richten en ambtenaren en bestuurders de buurt in te sturen.