fbpx
Menu Sluiten

Geef de Pas een toekomst!

Al jarenlang staat de exploitatie van de Pas en de Eijnderic onder druk. Om hier verandering in te brengen willen de beide Heesche organisaties samengaan en meer samenwerken met de bibliotheek. In een aangepast gebouw hopen zij elkaar te kunnen versterken en nog meer voor de Heesche gemeenschap te kunnen betekenen.

Het samengaan van deze organisaties, en het verbouwen van het gebouw, kost veel geld. Jarenlang is er door vrijwilligers gewerkt aan een toekomstplan dat het gebouw en de organisatie geschikt moet maken voor de nieuwe functies (cursusruimtes, bibliotheek, kaartavonden) en klaar moet maken voor een toekomst zonder financiële problemen. De organisatie zou wat meer ruimte moeten krijgen voor het organiseren van evenementen, zou een solide basis van vast en goed personeel gaan neerzetten en heeft een steeds kleiner wordend bedrag aan subsidie nodig om de laatste gaten te dichten. Een flinke investering nu, zou uiteindelijk moeten leiden tot een sterker gemeenschapshuis met meer reuring voor Heeschenaren.

Maar na een enorme draai van de wethouder en ingrijpen van de Gemeenteraad, lijkt er nu voorlopig helemaal geen investering in de toekomst van het Heesche dorpshuis te komen. De Bernhezer coalitie, bestaande uit politieke partijen CDA, SP en Lokaal, wil het dorpshuis gaan afbouwen, zonder daar nu nieuwe plannen of investeringen tegenover te zetten. Personeel wegsturen, de subsidie verminderen en snijden in de kosten is het antwoord dat de Bernhezer coalitie geeft op de problemen van de Pas en de Eijnderic. Geen nieuwe toekomst: wel nog minder slagkracht en mogelijkheden. De visie van deze coalitie reikt niet verder dan poppetjes en centjes. Dat gaat Heesch merken.

De Heesche gemeenschap wordt hard gestraft voor het grote gemeenschapshuis dat zij ruim 15 jaar geleden van diezelfde gemeente gekregen heeft. Destijds kon een groot gemeenschapshuis met theater gebouwd worden met Europese subsidies; dan is alles mooi. Maar dat een groot gebouw ook jarenlang grote kosten met zich mee gaat brengen, die niet gesubsidieerd worden, was men even vergeten. En als de vrijwilligers dan komen vragen om een tegemoetkoming in die kosten, in de vorm van subsidie, dan vindt de gemeente dat héél gek; in andere dorpen kan het immers ook zonder subsidie.

Waar Bernheze normaliter zo trots is op de kleinschaligheid van de gemeente en de verscheidenheid in dorpen, moet ieder dorp nu over dezelfde oude kam geschoren worden. Een beleidsstuk uit het jaar 2000 bepaalt hoe dorpshuizen er nu, en in de toekomst, uit moeten komen te zien. Dat de dorpen verschillen van samenstelling, inwonertal, verenigingsaanbod, bedrijvigheid en behoefte vergeten we voor het gemak maar even. Net als het gigantische en geldslurpende cadeau, het gebouw, dat de gemeente aan de Pas gegeven heeft.

Vrijwilligers, personeel en Heesche gemeenschap smachten naar het einde van deze discussie en een betere toekomst voor hun gemeenschapshuis.
Ellen & Jesse
Gemeenteraadsleden

De Pas en de Eijnderic nu nog verder uitkleden, zonder daar toekomstplannen tegenover te zetten is onverantwoord. Vrijwilligers, personeel en Heesche gemeenschap smachten naar het einde van deze discussie en een betere toekomst voor hun gemeenschapshuis. Er is veel te verbeteren, maar laten we de mensen daartoe dan ook de kans geven. De gemeenteraad hoort niet alleen commentaar te leveren vanaf de zijlijn; de gemeenteraad moet nu duidelijk maken wat haar inhoudelijke visie op het Heesche gemeenschapshuis is. En wij kunnen het ons niet voorstellen dat een gemeenteraad in het algemeen belang besluit dat alleen ‘bezuinigen’ en ‘minderen’ de oplossing is. Laten we deze organisaties niet in de steek laten, maar samen opbouwen. Organisaties die mensen samenbrengen hoort de gemeente te koesteren. Zeker nu.

Ellen Neelen & Jesse Jansen

Update: Om het proces vooruit te brengen, is het van belang dat de gemeenteraad duidelijk maakt welke eisen zij stelt aan een nieuw dorpshuis voor Heesch. Daarom stellen wij de gemeenteraad donderdag voor een maximum investeringsbedrag en subsidiebedrag vast te stellen. Zo weten alle betrokkenen eindelijk waar een goed plan voor de gemeente aan moet voldoen, en wat het mag kosten. Het voorstel is hier te lezen.

Reageren? Graag!: mail naar reactie@progressiefbernheze.nl of gebruik het contactformulier.