fbpx
Menu Sluiten

Zorgen

Zo af en toe gebeurt er iets in je leven waardoor je over dingen gaat nadenken. Dingen die je eigenlijk wel weet, maar waar je dan veel meer bewust van wordt. En dingen die je altijd al zag, bekijk je dan ook anders. Zo valt het mij nu op dat je op straat steeds meer mensen ziet die gebruikmaken van een hulpmiddel om zich te verplaatsen: rollator, scootmobiel, duo-fiets…

We hebben namelijk te maken met dubbele vergrijzing. Dat wil zeggen dat de groep ouderen in ons land steeds groter wordt en dat tegelijkertijd de gemiddelde leeftijd ook steeds hoger wordt. Dat brengt een aantal zaken met zich mee waarover wij, in de politiek, maar ook met elkaar moeten nadenken. Hoe kunnen we goed voor elkaar blijven zorgen als er steeds meer mantelzorgers nodig zijn? Hoe zorgen we er voor dat onze openbare ruimte geschikt is voor rollators, scootmobielen en andere hulpmiddelen. En hoe zorgen we dat er voldoende geschikte woningen zijn voor deze doelgroep? Een steeds groter wordende zorgvraag komt op ons af. 

Het zet mij ook aan het denken over hoe ik zelf oud wil worden. Waar wil ik dan wonen en hoe kan ik zo lang mogelijk zelfstandig blijven? De zorg die nu beschikbaar is, is er straks misschien niet meer omdat die onbetaalbaar is geworden. En wat dan…?

Voor Progressief Bernheze is één ding zeker: we moeten ons beter gaan voorbereiden op die grotere zorgvraag en dit meer bewust in ontwikkelingen en plannen meenemen.