fbpx
Menu Sluiten

Zit u er ook warmpjes bij?

Het is zondagmiddag. Ik kom net terug van een lange wandeling door ons prachtige buitengebied. Het was lekker koud buiten. Er wordt vorst voorspeld voor de komende nacht. En morgenavond praten we op het gemeentehuis (digitaal) over de warmte transitie.

Hier binnen is het lekker warm. Ik realiseer me op dit soort momenten dat wij veel comfort hebben. Als het koud is zetten we de verwarming aan en zitten we er weer warmpjes bij. Maar daar gaat wel iets veranderen. We moeten immers van het gas af. En eerlijk gezegd vind ik het heel moeilijk om me voor te stellen hoe dat moet. Bij het bouwen van nieuwe woningen kan het wel en één woning aanpassen is ook nog te overzien. Maar een hele wijk aanpassen is toch wel iets anders….

Om me op morgenavond voor te bereiden struin ik eens rond op het internet. En ik lees van alles over alternatieve warmtebronnen. Maar het gaat vooral over techniek en investeringskosten. En maar weinig over hoe we onze inwoners moeten betrekken bij zo’n enorme opgave. Die uitdaging is minstens zo groot.

En de noodzaak is er. We moeten echt anders met energiebronnen omgaan als we onze kinderen en kleinkinderen ook nog op deze aarde willen laten wonen. Dus morgenavond maar eens goed luisteren en samen nadenken hoe we dit in Bernheze moeten gaan doen. Dan kunnen mijn en uw kinderen over 30 jaar nog diezelfde mooie wandeling maken als ik vanmiddag deed….