fbpx
Menu Sluiten

Woonkansen vergroten

Op dit moment zijn er groepen mensen die zich gedwongen voelen uit onze dorpen te vertrekken omdat ze de huizen in onze dorpen simpelweg niet kunnen betalen. Dat probleem hebben wij in de verkiezingscampagne en in de raad vaak aangekaart en dat moet veranderen. 

Vorige maand bespraken we mogelijkheden om goedkopere koopwoningen te gaan bouwen. Vorige week maandag spraken we met raad, college en woningbouwcorporaties over hoe het staat met de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen in onze gemeente. Niet iedereen kan immers een koopwoning betalen. 

Het op die avond getoonde beeld is voor startende jongeren in onze gemeente niet fraai. Waar ouderen een grote kans (40%) hebben om een passende woning van de woningbouwcorporatie toegewezen te krijgen, komen jongeren die willen starten in een sociale huurwoning er slecht van af. Slechts één op de tien jongeren die zoekt, weet uiteindelijk ook een sociale huurwoning te bemachtigen. 

Dat is aan verschillende factoren te wijten. Maar vooral het systeem van toewijzen lijkt daarin een grote rol te spelen. Waar een oudere al dertig jaar ingeschreven kan staan, is dat voor iemand van 25 onmogelijk. En zo lang 80% van de woningen dan op basis van inschrijfduur wordt toegewezen, staan jongeren zo goed als buitenspel. 

Dat moet veranderen. Sociale huurwoningen moeten voor iedereen die daar recht op heeft te bereiken zijn. De slagingskans voor een jongere mag niet véél kleiner zijn dan voor anderen. Daar moet de wethouder wat ons betreft vol mee aan de slag.