fbpx
Menu Sluiten

WMO-tarief

Het is zondag als ik dit artikel schrijf. Morgen (maandag 16 september) staat er een opiniërende bijeenkomst gepland over het WMO tarief. Ik heb zojuist de stukken gelezen. En ik schaam me een beetje als ik moet toegeven dat ik het best lastige stukken vind om te lezen en het nog lastiger vind om er een verstandig standpunt over in te nemen.

Daarmee kom ik bij één van de dilemma’s van een gemeenteraadslid. Mensen verwachten dat je alles weet en overal een mening over hebt. Dat is vaak wel zo, maar niet altijd. Sommige onderwerpen zijn complex en dan is het niet eenvoudig om een goede afweging te maken. Zo dus ook met het WMO tarief.

Aan de ene kant vind ik dat alle mensen die hulp nodig hebben, deze moeten kunnen krijgen. Zeker als we verwachten dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. En die hulp moet dan het liefst tegen een zo laag mogelijk tarief. Daarnaast vind ik dat mensen die het al moeilijk hebben en een laag inkomen hebben, een lager tarief moeten krijgen….

Aan de andere kant vind ik dat de WMO wel betaalbaar moet blijven. Wil ik dat de werkers, bijvoorbeeld in de huishoudelijk hulp, een eerlijk salaris ontvangen. En wil ik dat er geen misbruik gemaakt wordt van deze regeling. Hoe doen we dat?

Gelukkig is het morgen een opiniërende bijeenkomst en mag ik mijn mening nog vormen. Het zou fijn zijn als u daarover meedenkt. Laat ons weten wat u vindt…