fbpx
Menu Sluiten

We hebben het verknald

Het is weer december en de discussie over vuurwerk steekt de kop weer op. Voorstanders vinden het een traditie die bij Nieuwjaar hoort. Tegenstanders vinden het vooral gevaarlijk en overlast veroorzakend. Het levert stress op bij mens en dier. Luchtvervuiling zorgt voor klachten bij mensen met luchtwegproblemen. Elk jaar raken mensen gewond, er sterven zelfs mensen. Mooie traditie toch?

Tradities zijn belangrijk, maar laten we dan ook bij het traditionele blijven; bij siervuurwerk en eventueel rotjes. De zware explosieven die nu (illegaal) gekocht en afgestoken worden, hebben niks met die traditie te maken. Overigens is het nog niet eens zo lang een traditie in Nederland: pas sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw is dit waarschijnlijk door oud-Indiëgangers en immigranten meegebracht uit Indonesië. Dus om nou van een diepgewortelde traditie te spreken….

Van een traditie om op Oudjaarsavond vuurwerk af te steken, is inmiddels sprake van een vorm van terreur die de hele maand december duurt. Veel mensen durven op Oudejaarsdag niet naar buiten of kunnen hun bange hond, die thuis al tegen de muren omhoog schiet, niet uitlaten. En het gaat van kwaad tot erger; brievenbussen worden opgeblazen en zelfs auto’s worden in de fik gestoken. En wat te denken van het geweld tegen onze hulpverleners? Sinds wanneer past dat in de traditie? 

Nee, we hebben het flink verknald voor onszelf. Tijd voor een gemeentelijk, liefst landelijk, verbod. Progressief Bernheze maakt zich daar graag hard voor.