fbpx
Menu Sluiten

Wat is uw perspectief?

Perspectief… geen alledaags woord. Volgens encyclo.nl heeft het wel 18 verschillende betekenissen, zoals diepte, doorzicht, gezichtspunt, invalshoek, context, toekomst, vooruitzicht.

Deze maand stelt de gemeenteraad de Perspectiefnota vast. In de Perspectiefnota wordt een soort van vooruitzicht geschetst van de ontwikkelingen die op onze gemeente afkomen. Vervolgens wordt dan afgewogen waar we meer of minder geld aan moeten besteden. Meestal is dat meer geld, maar zelden (of nooit?) zien we dat er minder geld nodig is.

Zo ook in deze Perspectiefnota. Er is meer geld nodig voor afval omdat vanuit Den Haag meer belasting wordt gevraagd voor verpakkingsmateriaal. En er is meer geld nodig voor de organisatie van de gemeente. Er komt namelijk een nieuwe wet (ook vanuit Den Haag), de omgevingswet. En dat vraagt het nodige van de organisatie, hiervoor moet een nieuwe visie en een omgevingsplan gemaakt worden. Ook moet er verschillende nieuwe software en informatiesystemen komen. En er zijn meer mensen nodig op het sociaal domein. Allemaal ontwikkelingen om ons, als inwoners van de gemeente, goed te kunnen bedienen.

Persoonlijk denk ik dat alles wel heel ingewikkeld wordt. Steeds meer wetten en regels die we als gemeente moeten invullen. Het wordt steeds complexer. En is het dan wel slim dat elke gemeente dit zelf gaat regelen? Moeten we niet nog veel meer samenwerken in de regio? Of de gemeentes nog verder samenvoegen?

Tja, het is maar net vanuit welk perspectief je er naar kijkt. Wat is uw perspectief?