De overheid heeft samen met woningbouwcorporaties de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ook mensen met een kleinere portemonnee een goed dak boven hun hoofd kunnen krijgen. Om dat goed vorm te geven maken gemeenten en woningbouwcorporaties jaarlijks afspraken over de prioriteiten voor het komende jaar, prestatieafspraken genaamd. In die afspraken is bijvoorbeeld aandacht voor het aantal te bouwen woningen, de doelgroepen waarvoor extra aandacht moet komen en de duurzaamheidsmaatregelen die gewenst zijn.
Voor het jaar 2018 sprak de gemeente Bernheze met de woningbouwcorporaties af dat er 130 nieuwe sociale huurwoningen in onze gemeente gebouwd zouden moeten gaan worden. Verspreid over verschillende projecten en kernen zou dat het begin moeten zijn van het terugbrengen van de ellenlange wachtlijsten die er nu zijn voor een betaalbare woning.
Maar de waarde van de handtekeningen en beloftes blijkt gering. In 2018 werden namelijk niet 130, maar slechts 30(!) nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. De gemeente en woningcorporaties blijken hun beloftes niet waar te kunnen maken, terwijl heel veel mensen in onze gemeente wachten op het beschikbaar komen van betaalbare woningen. Woningen die van groot belang zijn voor het leven van deze mensen, maar ook voor de toekomst van onze dorpen.
Dat vraagt om uitleg van de wethouder. In tijden waarin mensen wegtrekken uit onze dorpen omdat ze de huizen simpelweg niet meer kunnen betalen, moet een gemeente daadkrachtig handelen en alles op alles zetten om daar verandering in te brengen. Dat vraagt niet om enkel handtekeningen, maar om een schop in de grond.