fbpx
Menu Sluiten

Wat echt telt

Deze weken wordt er in de gemeenteraad gepraat over de kadernota. In de kadernota geeft het gemeentebestuur aan welke plannen zij de komende jaren wil gaan uitvoeren en hoeveel dat mag gaan kosten. Progressief Bernheze wil dat er meer aandacht komt voor een gezonde gemeente.

Met een gezonde gemeente bedoelen wij niet alleen een gemeente die haar huishoudboekje op orde heeft. Wij vinden dat gezondheid veel prominenter op de politieke agenda moet komen te staan. Gezondheid moet leidend worden in de keuzes die de gemeenteraad maakt. Gezondheid moet centraal staan bij de veranderingen in de veehouderij, bij het opknappen van onze buurten en wijken én bij het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk. Een gezonde gemeente vraagt om minder dieren in ons buiten gebied, om meer ruimte voor wandelaars en fietsers en om hulp voor wie dat heel hard nodig heeft.

Maar een gezonde gemeente vraagt ook om vitale dorpen waar plek is voor iedereen. Levendige dorpen hebben inwoners nodig van alle soorten, maten en leeftijden. We kunnen het ons niet permitteren om mensen weg te laten trekken uit onze dorpen, simpelweg omdat zij geen huis meer kunnen betalen. Daarom moet de gemeente zelf vaker het initiatief nemen om te komen tot plannen om betaalbare koop- en huurwoningen te bouwen. Progressief Bernheze wil aan de slag met wat écht telt. Voor een gezonde omgeving, gezonde dorpen én gezonde mensen