fbpx
Menu Sluiten

Vuurwerk!

Een beetje een rare tijd in het jaar om over vuurwerk te schrijven. Alhoewel…. in Oss is er onlangs volop over gepraat. En ook in onze laatste commissie vergadering van Bestuur en Strategie stond dit onderwerp op de agenda. Waarom? Omdat de overlast die gepaard gaat met het afsteken van vuurwerk steeds groter wordt. Zo is het toch eigenlijk niet bedoeld.

Het afsteken van vuurwerk is een traditie die al ver terug gaat in de tijd. Het siervuurwerk is vanaf begin jaren 60 in zwang geraakt. Het werd gebruikt om het feest van oud op nieuwjaar te vieren. Maar door de jaren heen is de overlast van vuurwerk toegenomen. Vooral ouderen, kleine kinderen en dieren zijn er bang van. Er wordt soms ook niet goed met vuurwerk omgegaan en dan is het erg gevaarlijk. En we weten inmiddels dat vuurwerk erg slecht is voor ons milieu, het zorgt voor extreem veel fijnstof in de lucht. Landelijk is afgesproken dat vuurwerk mag worden afgestoken tussen 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari. Maar heel veel mensen houden zich hier niet aan en handhaving ontbreekt.

Progressief Bernheze vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Hoe mooi zou het zijn als er, naar voorbeeld van de gemeente Reek, een gezamenlijk vuurwerkfeest zou zijn waarbij mensen samen komen om elkaar een goed jaar toe te wensen. Alleen dat en verder niets, geen herrie, geen overlast, geen onveiligheid. Zou dit ooit haalbaar zijn…?

Maar gelukkig is in onze vergadering wel afgesproken dat we in Bernheze het komend jaar meer gaan doen aan de handhaving van het verbod op vuurwerk buiten de toegestane tijd. Hopelijk lukt het!