fbpx
Menu Sluiten

Volle vaart vooruit

Afgelopen week heeft een nieuwe coalitie in de provincie Noord-Brabant een akkoord gepresenteerd. Na maanden van onderhandelen hebben vier rechtse partijen elkaar gevonden in een akkoord waar nu al veel over te doen is. Natuur, cultuur, sport en gezondheid lijken niet langer hoog op de provinciale prioriteitenlijst te staan. Des te belangrijker is het dus dat Brabantse gemeenten de komende jaren laten zien wat zij waard zijn om vooruit te blijven gaan. 

Want uitstel of achteruitgang is geen optie voor een gemeente als Bernheze. Zeker niet als het om een belangrijk thema als de verduurzaming van de intensieve veehouderij gaat. Als de provincie een stap minder zet om deze verandering aan te jagen, merken we dat direct in onze veedichte gemeente. Met meer dan 2 miljoen dieren in de buurt van onze dorpen, moeten we vaart blijven houden en stappen zetten naar een gezondere leefomgeving en een beter verdienmodel voor de boer. Uitstel lijkt sympathiek, maar zorgt er vooral voor dat we samen letterlijk langer in de shit en vieze lucht blijven zitten. Dat is voor niemand goed en brengt elke dag opnieuw extra risico’s met zich mee voor eenieder die hier woont, werkt en recreëert. 

Gemeenten moeten daarom niet achteroverleunen en wachten tot de provincie terugschakelt. Een gemeente die staat voor een gezonde leefomgeving, bruisende dorpen en bloeiende natuur trekt zijn eigen plan, houdt koers en houdt ambitie. Niet langer omdat het van de provincie moet, maar omdat het kan en het beste resultaat oplevert voor onze inwoners.