fbpx
Menu Sluiten

Vertrouwen in de overheid

Steeds vaker lees je het en hoor je het: het vertrouwen in de overheid neemt in rap tempo af. Je hoeft maar aan voorbeelden te denken als de toeslagenaffaire bij de belastingdienst of de aanpak van de aardbevingsschade in Groningen. En dan lees ik in de krant dat ons college is gestart met de bouw van de fietstunnel in Nistelrode zonder de daarvoor benodigde vergunningen.

En natuurlijk heeft het college hier een verklaring voor. Er was een deadline, de subsidie stond onder druk en ze zijn eerst gestart met het vergunningsvrije grondwerk. Maar het eind van het liedje is dat de berekeningen niet kloppen en de vergunning is geweigerd.

Ondertussen loopt het werk een enorme vertraging op, ligt de bouwplaats open, is de bereikbaarheid van Nistelrode slecht en gaat de overlast in de woonstraten van de omleidingsroute langer duren. Maar het ergste vind ik toch dat we als overheid niet volgens de regels handelen. We verwachten van onze inwoners dat ze de procedures volgen en zelf wijken we af. We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie!! Er is geen enkel excuus om zo te handelen. Gek hè, dat het vertrouwen in de overheid afneemt? 

De relatie van wederzijds vertrouwen tussen overheid en burger is cruciaal voor het goed functioneren van onze democratie. Daarvoor is nodig: een open houding, deskundigheid en aanspreekbaar zijn, ook op fouten. We hebben nog heel wat te doen, in Bernheze ….