fbpx
Menu Sluiten

Trots

Hoe erg moet het zijn als je besluit om huis en haard te verlaten en wegvlucht, op zoek naar een veilige plek voor jezelf en je gezin. En dan kom je uiteindelijk op een grote opvanglocatie waar je tezamen met veel anderen een onderkomen vindt. Nauwelijks of geen plek om te slapen. Voor Nederlandse begrippen is dit een onmenselijke situatie. Om 250 mensen op te vangen en een beter onderkomen te bieden, gaat onze gemeente een asielzoekerscentrum oprichten. Bernheze is een gastvrije gemeente en neemt haar verantwoordelijkheid. Daar zijn wij trots op.

Dinsdag 11 juni was er een informatiebijeenkomst over de plannen om een AZC op te richten op het voormalige MOB-complex aan de Slabroekseweg. De bijeenkomst was redelijk druk bezocht en veel aanwezigen maakten zich zorgen. Is dit wel de goede plek? Is het wel veilig? Hoe komen de mensen naar het dorp? Stoppen we ze weg op een ver gelegen plek? Wat betekent het voor de natuur? Veel vragen, emotie en twijfel.

Dat delen wij. De gekozen locatie is niet de meest ideale locatie. De afstand tot ons dorp is groot en de weg ernaartoe is voor wandelaars en fietsers niet veilig. Progressief Bernheze staat voor een menswaardige opvang. Bed, brood, bad is niet voldoende. Omgang met anderen, werk, sport, zingeving, privacy, mobiliteit, aandacht: dat is wat er óók nodig is.

Samen met het centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat de gemeente onderzoeken wat nodig is om deze locatie geschikt te maken. Hopelijk gaat dat lukken en kunnen we met recht zeggen dat we een gastvrije gemeente zijn!

Foto: Inge van Mill