fbpx
Menu Sluiten

Tot rust komen

Bijna drie maanden geleden begon de oorlog in Oekraïne. Sindsdien slapen veel Oekraïners iedere nacht in kelders om te schuilen voor raketten die inslaan en pakken Oekraïense mannen de wapens op om hun land en democratie te verdedigen.

De oorlog maakt veel slachtoffers. Door de oorlog zijn inmiddels miljoenen mensen hun land ontvlucht. Allen hebben zij afscheid moeten nemen van hun geliefden en hun thuis. Niet wetend wat daar aan het einde van de oorlog nog van over zal zijn.

Ook in Nederland komen Oekraïense vluchtelingen aan. Het is belangrijk dat wij de mensen die uit deze verschrikkelijke oorlogssituatie komen een veilige en rustige plek bieden om tot rust te komen en stil te staan bij wat er gebeurd is. Om een start te maken met de verwerking van alles wat is meegemaakt. En om vervolgens hopelijk langzaamaan het leven weer op te pakken, zo goed en kwaad als dat gaat.

In Bernheze dragen we nu al een steentje bij. Het is hartverwarmend om te zien hoe vluchtelingen op verschillende plekken in onze gemeente worden opgevangen, hoe de eerste vluchtelingen worden welkom geheten bij onze verenigingen én hoe scholen in onze regio onderwijs en begeleiding organiseren voor kinderen uit Oekraïne.

Laten we dat vasthouden met elkaar. Voor alle vluchtelingen is tot rust komen en een nieuw leven opbouwen een proces van de lange adem. Laten wij ervoor blijven zorgen dat mensen die uit oorlogssituaties komen die rust kunnen nemen.