fbpx
Menu Sluiten

Toekomstbestendige kernen

We bouwen huizen in Bernheze! Progressief Bernheze streeft al jaren naar voldoende nieuwe woningen voor senioren (zodat gezinswoningen vrijkomen) en voor starters. En ondanks dat er nog steeds krapte op de woningmarkt is, zijn we blij dat er veel nieuwbouwprojecten lopen. 

Zo is bijvoorbeeld in Heesch de voorbereiding van fase 3 van De Erven in volle gang. In Heeswijk-Dinther worden plannen voor de Heeswijkse Akkers en de Kamersche Hoef afgerond, en in Nistelrode gaat fase 3 van de Zwarte Molen van start. In al deze nieuwbouwwijken is een deel van de woningen bestemd voor sociale huur, middenhuur (tot € 1.000,- per maand) en betaalbare koop (tot € 355.000,-) en dat is hard nodig! 

Maar veel van deze nieuwe wijken komen aan de rand van onze kernen te liggen terwijl de bestaande faciliteiten in de ‘oude’ kern gesitueerd zijn. Er zijn weinig tot geen plannen voor deze nieuwe wijken om faciliteiten te creëren, zoals kinderdagverblijven, een basisschool of supermarkt. En dat betekent dat alle bewoners van deze wijken van de bestaande faciliteiten gebruik moeten maken, met veel verkeersbewegingen als gevolg. Wij vinden het heel belangrijk dat er nieuwe wijken bijkomen, maar we willen dat deze nieuwe wijken wel toekomstbestendig zijn. En als er geen faciliteiten in de wijken zelf komen, dan moeten kinderen op z’n minst veilig op de fiets naar de bestaande scholen kunnen gaan. En dat is nu nog lang niet overal het geval. Wij gaan erop toezien dat de gemeente hier de komende tijd aandacht aan gaat besteden.