fbpx
Menu Sluiten

Schoorsteen

Op het moment dat dit blad in de bus valt zijn het spannende tijden in de buurt van de schoorsteen. Wat zal Sinterklaas dit jaar brengen? In veel huizen is de haard vervangen door centrale verwarming en wordt de schoen in de buurt van de deur gezet. Tijden veranderen.

Ik kan me niet voorstellen dat mensen nog terug willen naar de kolenkachel. “Pietje Olie” die zorgde voor kolen en petroleum. Letterlijk donkere tijden. Alles onder kolenstof en roet. Iedereen was blij dat in de jaren 60 aardgas zijn intrede deed.

Ruim vijftig jaar later zijn we op zoek naar alternatieven. Een open haard is vooral romantisch, maar als de hele buurt mee geniet van jouw houtvuurtje, wordt het al snel minder. Een paar jaar terug waren palletkachels een hype. Kachels waarin je kattenbakachtige korrels van hout verbrandt. Maar net als bij het haardvuur is fijnstof een probleem.

Maar wat dan? Het lijkt erop dat we tot 2030 nog (Gronings) aardgas hebben. Dat lijkt lang, maar de tijd vliegt. Op dit moment hebben meer dan 280.000 huizen in Nederland een warmtepomp. Daar zijn verschillende types van. Sommigen staan vooral bekend om het lawaai dat ze produceren. De verbeteringen hierin gaan snel.

Warmtenetten hebben we hier in de omgeving nog niet. Wel enkele huizen die verwarmd worden met behulp van aardwarmte. Klinkt goed, maar als huurder heb je weinig in te brengen over wat er gaat gebeuren. Wij vinden dat woningbouwverenigingen moeten investeren in groene energie.

Progressief Bernheze wil kijken naar goede en ook betaalbare alternatieven. Wil jij meedenken?