fbpx
Menu Sluiten

Puzzel

Mijn zaterdag begint altijd met de krant met daarbij alle weekend puzzels. Ik kan met voldoening de rest van het weekend in als ik de puzzels heb opgelost. Politiek gaat ook om puzzelen. Alleen is de oplossing soms lastig te vinden.

In onze familie houden we van puzzelen. We bespreken de puzzels in de krant en we lezen boeken waar de clou niet voor de hand ligt. Als we het boek allemaal gelezen hebben discussiëren we over het al dan niet voor de hand liggen van de oplossing. 

Politiek is eigenlijk ook puzzelen. De uitdaging ligt in het vinden van een oplossing die voor iedereen past. Soms lijkt dat best eenvoudig. Je kijkt naar alle gegevens en er is maar één oplossing mogelijk. Dat zijn zaken die op een raadsvergadering ‘afgehamerd’ worden. 

Maar soms krijg je een puzzel die aan het begin niet compleet is. En terwijl je over een oplossing na denkt, komen er nieuwe stukken op tafel. En als je alles bij elkaar legt, blijken stukjes ineens niet meer te passen. Of je houdt een stukje over. Een oplossing gaat dan altijd ten koste van iets anders. Dat is het moment waarop politiek op een spel gaat lijken. Iedereen wil winnen, maar dat kan dus eigenlijk niet. Soms zul je een verlies moeten nemen. En dat is voor een echte puzzelaar wel eens lastig. 

Als jij het leuk vindt om met ons mee te puzzelen, dan ben je van harte welkom!