fbpx
Menu Sluiten

Progressief Bernheze presenteert tussenrapport aangenaam fietsen

Zoals bekend is de werkgroep “Aangenaam Fietsen” van Progressief Bernheze in april aan de slag gegaan om de verkeerssituaties voor voetgangers en fietsers in onze gemeente onder de aandacht te brengen. De enquête die in april en mei in de vijf kernen is gehouden en die ook digitaal werd aangeboden was een groot succes. Er werden 108 formulieren fysiek ingevuld en er waren 315 digitale bijdragen.

Er wordt veel gefietst door de inwoners van Bernheze, maar vooral door de leeftijdsgroepen tussen 46-60 jaar (36.0 %) en de groep boven 60 jaar (46.0 %). Opmerkelijk is het lage percentage fietsgebruik bij de jongere leeftijdsgroepen 19-30 jaar (7.0 %;) 31-45 jaar (11.0 %). 

Voor het doen van boodschappen worden gemiddeld genomen de fiets en de auto in gelijke mate gebruikt. Naast het doen van boodschappen wordt de fiets ook veel gepakt voor sociaal contact (visites) en voor recreatieve doeleinden, waarbij met name het buitengebied wordt aangedaan.

Op het enquête formulier konden ook opmerkingen over de verkeerssituaties voor fietsers worden vermeld en de top vijf van de gemaakte opmerkingen zal niemand verbazen. Zowel de verkeersomstandigheden in het centrum van Heesch alsook die in Nistelrode en Heeswijk-Dinther werden nadrukkelijk genoemd. De toestand van en een gebrek aan fietspaden binnen en buiten de bebouwde kom en de matige tot slechte straatverlichting in het buitengebied completeerden de top vijf. 

De werkgroep heeft met de kennis en de opmerkingen uit de enquête een aantal suggesties uitgewerkt om de verkeerssituatie voor fietsers te verbeteren.  Deze suggesties worden de komende tijd besproken met deskundigen, waaronder de fietsersbond, waarna Progressief Bernheze het eindrapport eind november of begin december aan de gemeenteraad en het college zal aanbieden.