fbpx
Menu Sluiten

PNEM

Hoe weet je dat je ouder wordt? Nou, als je nog weet wat de PNEM was! Tot 1997 was de PNEM de organisatie die elektriciteit produceerde en distribueerde in Noord-Brabant. De PNEM functioneerde goed, maar er werden politieke keuzes gemaakt om het bedrijf te privatiseren. Tegenwoordig is Enexis de distributeur van elektriciteit in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland.

Er is nogal wat te doen over elektriciteit deze dagen. De media waarschuwen voor stijgende prijzen voor zowel gas als elektriciteit. Tot nu toe betaalt een gemiddeld gezin totaal ongeveer 1600 euro voor “gas en licht” per jaar. De verwachting is dat dit fors duurder gaat worden.

Terwijl de eerste zonnepanelen verschijnen op de sociale woningbouw en steeds meer mensen hun huizen isoleren, lijken de energieprijzen alle bezuinigingen weer teniet te doen. Dat stimuleert niet echt om te investeren in een groene toekomst.

Nog erger, er is geen ruimte op het net om groene energie op te wekken. En dat hoort niet zo te zijn. Iedereen betaalt netbeheerkosten. Een huishouden dat weinig gebruikt, betaalt ongeveer 360 euro per jaar aan kosten voor het net van zowel gas als elektriciteit. Enexis geeft aan dat de prijzen afgelopen jaren zijn gestegen om extra capaciteit te kunnen creëren. Maar waarom is in Bernheze het netwerk dan vol?

Progressief Bernheze roept de gemeente op om druk te zetten op Enexis, zodat we ruimte krijgen om in te zetten op groene energie. Niet alleen voor dit moment, maar ook met het oog op de groei van de dorpen en de activiteiten eromheen.