fbpx
Menu Sluiten

Over het stoppen van partijen

Deze week hebben twee partijen die op dit moment actief zijn in de gemeenteraad van Bernheze bekend gemaakt na de verkiezingen in 2022 niet meer terug te keren. Voor D66 Bernheze en Politieke Partij Blanco valt het politieke doek. Veel mensen denken dan dat concullega’s van andere partijen op tafel staan te dansen. Het tegendeel is waar.

Politieke partijen zijn clubs waarin mensen samenkomen die iets voor de dorpen en gemeenschappen willen betekenen. Geen opgevers, maar doorzetters. Alles voor hun dorp en omgeving. Als politieke partijen stoppen is dat een teken aan de wand. Zeker als twee partijen stoppen omdat ‘de juiste verdeling tussen privé, werk en gemeentepolitiek het issue is’ of ‘het aantal leden te beperkt van omvang is’. 

Lokale politiek is mensenwerk. Van mensen die de politieke arena instappen wordt veel gevraagd. Steeds minder mensen zetten de stap om lid te worden van een politieke partij, laat staan dat mensen politiek actief worden. Dat terwijl de lokale democratie meer dan ooit mensen nodig heeft om onze dorpen nog mooier te maken. Steeds meer werk wordt nu over steeds minder mensen verdeeld. Dat is niet goed.

De lokale democratie mag niet verworden tot een klein clubje mensen dat in een eigen bubbel bepaalt wat het beste is voor onze dorpen en hun inwoners. De lokale democratie heeft regelmatig nieuwe mensen nodig die een frisse wind naar binnen blazen en er samen de schouders onder zetten. Raadszetels kan je niet reserveren voor tien jaar. Die moet je elke vier jaar winnen omdat jij de beste ideeën voor de gemeente hebt. En politieke partijen hebben genoeg mensen nodig om die goede ideeën te bedenken, uit te werken en in de praktijk te brengen. Voor en achter de schermen.

Het is tijd dat we ons met zijn allen wat drukker gaan maken over onze politiek. Om het beste uit onze dorpen te halen zijn meer mensen nodig die een stap naar voren zetten en de sprong naar de politiek wagen. Lokale politiek is te belangrijk om aan een klein clubje mensen over te laten. Het gaat over jouw straat, jouw buurt en jouw dorp. Help politieke partijen en hun politici. Want wij kunnen alleen ons werk doen als genoeg mensen uit de dorpen ons daarbij helpen, steunen en voeden met ideeën. Word nu lid van een politieke partij en draag op jouw eigen manier een steentje bij aan de toekomst van onze dorpen.