fbpx
Menu Sluiten

Opgeruimd staat netjes

Na de verkiezingen is dit een titel die voor veel verwarring kan zorgen. Maar ik bedoel het letterlijk. Het is weer lente. Vroeger tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Nu tijd voor de “Landelijke Opschoondag”. 

Eigenlijk vind ik het een beetje sneu: Landelijke Opschoondag. Blijkbaar vinden we het met z’n allen zo normaal om overal afval te laten slingeren, dat we daar een dag voor moeten organiseren. En als je dan ziet wat er aan afval opgeruimd wordt, schrik je je een ongeluk. 

Waar is het mis gegaan? In mijn jeugd werd er nog wel eens afval begraven. Als ik daaraan terug denk trek ik ook mijn wenkbrauwen op. Maar het ophaal systeem is steeds beter geworden. Van vuilniszakken die je bij de gemeente kon kopen tot de huidige kliko’s met chip. De vervuiler betaalt. Tenminste; als je de kliko gebruikt. 

Er zijn mensen die hun afval liever onderweg lozen. Of een gezamenlijke container misbruiken. Of, en dat is de ergste categorie, afval produceren door illegale bezigheden en dat ergens storten. En hoe je het ook wendt of keert, we betalen het met z’n allen. 

Het is weer opgeruimd, voor zolang het duurt. Ik droom over een toekomst waar iedereen z’n afval thuis in de kliko gooit. En waar je niet overal afval ziet liggen.