fbpx
Menu Sluiten

Ooit bestond het allemaal niet

Ooit kenden we het niet; vrije zaterdagen, vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen, AOW, ziekengeld, WW, bijstand, minimumloon, stemrecht, achturige werkdag, ouderschapsverlof, inspraak, demonstratierecht, ondernemingsraden, LHBTQ+emancipatie, het homohuwelijk en recht op abortus. Stuk voor stuk linkse thema’s. 

Ondanks de tegenkracht van rechts, waar men situaties vanwege privileges bij het oude wil laten, is het allemaal wel bereikt. Via de daadkracht van vakbonden en linkse en linksliberale politiek en in solidariteit met elkaar.

We zijn vergeten wat linkse politiek voor ons gedaan heeft en geven nu alle ruimte aan rechtse krachten, waaronder de populisten die ver staan van een begrip als solidariteit. Die mensen tegen elkaar opzetten in plaats van samenbrengen en aantoonbaar uit zijn op verdeel en heers, op chaos. 

Uiterst rechts wil de EU uithollen. Een Europese samenwerking die langer dan ooit vrede heeft gebracht in West-Europa, zoals extreemrechts. Uiterst rechts wil ook de democratie uithollen. We zien wat dat betekent in Rusland en in Hongarije. Weg persvrijheid, weg vrijheid van meningsuiting en weg eerlijke rechtspraak. 

Gelukkig is het linkse idealisme springlevend en gaan progressief Nederland en al die andere progressieve krachten in de wereld verder met hun morele opdracht: vooruitgang, verbetering, behoud en doorontwikkeling van de democratie en de strijd om op onze aarde en dus ook in Bernheze adem te kunnen blijven halen. Ik ben trots dat Progressief Bernheze bij die club hoort en ik bij Progressief Bernheze.