fbpx
Menu Sluiten

Ongezonde business

In het buitengebied van onze gemeente vinden verspreid over 225 bedrijven zo’n 7000 geiten, 16.000 koeien, 400.000 varkens en 2.000.000 kippen hun ‘thuis’. Dat betekent dat een veebedrijf gemiddeld 10.000 dieren houdt en er voor elke inwoner van Bernheze zo’n 80 dieren in ons buitengebied vertoeven. 

Aantallen die ongezond klinken, hebben de afgelopen jaren bewezen dat ook te zijn. Een groot aantal boeren verdient amper nog hun brood met deze manier van boeren en tegelijkertijd stapelen de gezondheidseffecten voor de omgeving zich op. Het zijn de banken die grootschalige veebedrijven in leven houden voor eigen financieel gewin, terwijl de omgeving blijft zitten met ongezonde, vervuilde lucht en stank en de dieren lijden. 

Daarop moeten overheden gaan ingrijpen. De grootschalige gezondheidseffecten die intensieve veehouderijen met zich meebrengen leiden tot steeds meer problemen voor de toekomst van onze dorpen, de gezondheid van onze inwoners en de leefbaarheid van het buiten gebied. Op dit moment al is het in het zuiden van onze gemeente onmogelijk te bouwen in gebieden waar geen verhoogd gezondheidsrisico is voor de bewoners. Als we zo doorgaan, zadelen we toekomstige inwoners van onze dorpen op met een slechtere, in plaats van betere, kwaliteit van leven en een kortere levensverwachting. 

Dat kan een overheid nooit willen. Daarom moet de gemeente wat Progressief Bernheze betreft actief aan de slag om de veehouderijen te helpen snel een omslag te maken naar gezond boeren. Koeien in de wei, voer van een naastgelegen akker. Beter voor de boer, gezonder voor iedereen.