fbpx
Menu Sluiten

Niet meer ambtenaren ín het gemeentehuis, maar erbuiten

Bij het zeer te betreuren einde van het wethouderschap van Peter van Boekel moest ik ook denken aan het tekort aan ambtenaren in het gemeentehuis, dat Bernheze al een tijd parten speelt.

Er liggen nu plannen om meer mensen aan te trekken voor de gemeente. Maar ik ben bang dat de huidige plannen niet gaan helpen. Zolang Bernheze nog een zelfstandige gemeente is, zal het moeilijk blijven om de ambtelijke capaciteit op orde te houden. In een kleine gemeente is het werk net zo ingewikkeld als in een grote. Maar voor veel jonge mensen blijkt een grotere gemeente wel een aantrekkelijker plek om te werken. En als je carrière wilt maken, is een grotere gemeente ook een logische stap.

Bernheze zal dus onderscheidend moeten zijn. Aantrekkelijk voor ambtenaren die willen experimenteren. Die beleid en praktijk willen combineren. Die zich willen inleven in wat er in de dorpen gebeurt en daar met veel mensen contact hebben.

Ik wil daarvoor een oud idee van Progressief Bernheze nieuw leven inblazen: dat van de contactambtenaar per dorp. Een gemeenteambtenaar die ook echt een paar dagen per week in het dorp werkt. Die vragen kan beantwoorden, dorpelingen helpt met het opstellen van plannen en procedures kan begeleiden. En die de wethouder meer over de achtergrond van plannen, vragen, ontevredenheid en ideeën kan vertellen.

En veel moeilijke dossiers waren de afgelopen jaren dan misschien ook wel anders gelopen.