fbpx
Menu Sluiten

Minder, het nieuwe meer

Op deze pagina lees je wekelijks bijdragen of beschouwingen van leden van de zeven fracties in de gemeenteraad. Coalitiepartijen vertellen met enige trots wat zij bereikt hebben of waar ze nog op gaan inzetten. Oppositiepartijen voegen daar vaak nog de wensen aan toe waar geen meerderheid voor is gevonden. 

Kenmerkend is wel dat het meestal over meer nieuwe activiteiten gaat. Zelden is de discussie gericht op temporiseren of minder. En er is voldoende maatschappelijk belang om hier juist wel aandacht aan te besteden. Ons verspillend gedrag met nadelige consequenties op onze leefomgeving is groot. De toekomst van ons maar vooral die van onze kinderen en kleinkinderen staat zwaar onder druk. 

Dit jaar was Earth Overshoot Day al op 1 augustus. In 1970 was deze dag nog op 29 december. Dit is de dag waarop de mensheid wereldwijd de aardse grondstoffen, energie en voedingswaren van dat jaar heeft opgebruikt.   

Lokaal kunnen we kiezen voor minder verspillend en vervuilend gedrag, minder energie verbruiken, minder afval produceren, minder ongezond eten, minder intensieve veehouderij, minder vervuilend verkeer en wat minder grote huizen. 

Wij lossen de wereldproblemen als kleine gemeente in een klein land natuurlijk niet op. Maar we kunnen wel het goede voorbeeld nemen en echte grote stappen zetten en de meerwaarde van minderen laten zien. Minder verspilling kan tot lastenverlichting lijden en dat zou ook mooi zijn. De burger zal daar ook blij van worden.