fbpx
Menu Sluiten

Martinus van Tours

Afgelopen week heb ik een pompoen uitgehold en er een kaarsje in gezet. Halloween. Een feest dat we eerst niet vierden. Toen ik jong was vierden we op 11 november Sint Maarten. Een lampionnen optocht door het dorp en daarna warme chocomel drinken bij een kampvuur. 

Het lijkt alsof we Sint Maarten zijn vergeten. Vroeger was Sint Maarten een “bedelfeest”. Armen gingen langs de deuren voor eten voor de moeilijke wintermaanden. Sint Maarten gaf een arme de helft van zijn mantel. Naar het schijnt is het woord kapel afgeleid van cappa (mantel) en de bewaker ervan kapelaan. Het Nederlands heeft zijn nagedachtenis omarmd. 

Bij Halloween gaat het vooral om het griezelen rond Allerzielen. Mijn hart ligt meer bij Sint Maarten . Zorg voor degenen die het minder hebben. Armenzorg zou een woord uit het verleden moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Ook nu zijn er groepen mensen die met minimale middelen moeten zien rond te komen. En zeker in de aanloop naar het Sinterklaasfeest is dat vaak een hard gelag. 

Het zou mooi zijn als dit stukje de inwoners van Bernheze aanzet tot het delen van een stukje van hun welvaart. Dat kan zijn door een bijdrage aan de voedselbank, maar er zijn meerdere goede initiatieven in onze dorpen om mensen die het slechter hebben te ondersteunen.

Progressief Bernheze wil het goede voorbeeld geven door de voedselbank te ondersteunen. Wat kunt u doen?