fbpx
Menu Sluiten

Lentekriebels

De Paasdagen waren geweldig! Heerlijk weer om eropuit te gaan in de omgeving van onze kernen. Wat is er nu mooier dan ontluikend groen? Voor mij geldt in ieder geval dat ik helemaal vrolijk word van het frisse groen van dit jaargetijde.

Wees nu eens eerlijk. We wonen toch in een fantastische omgeving! Wijstgronden, bossen en heide zorgen voor groen in onze gemeente. En daarom wil ik het eens niet hebben over de troep die overal gedumpt wordt, maar over de goede initiatieven die onze gemeente kent.

Zo is er LIB, Landbouw Innovatie Noord-Brabant, een initiatief dat duurzame en vitale land- en tuinbouw stimuleert. Het mag duidelijk zijn dat “het gifmengen” iets is voor de heksen uit de middeleeuwen en niet voor duurzaam grondgebruik in 2022.

Daarnaast zijn er meerdere voedselbosinitiatieven in Bernheze. Mijn grootouders hadden een forse moestuin en een boomgaard waar de kippen het onkruid wiedden. Het heeft veertig jaar gekost, maar nu zien we in dat dit wel dé manier is om het te organiseren.

De natuurgebieden die we nog hebben, worden door grote groepen vrijwilligers onderhouden. Zo heeft het IVN onlangs nog boompjes verwijderd uit een heidegebied om meer ruimte te geven aan de heideontwikkeling. Daarnaast worden jaarlijks vele wilgen geknot om het authentieke landschap te behouden.

Nee, het gaat allemaal niet vanzelf. Maar samen kunnen we Bernheze groener en gezonder maken. Progressief Bernheze levert daaraan graag haar bijdrage!