fbpx
Menu Sluiten

Keuzes met impact

Woensdag werd de duurzaamheidsagenda van Bernheze besproken in de commissie Ruimtelijke Zaken. Een geschetst toekomstbeeld met doelen om in 2030 energieneutraal te zijn.

Een energieneutrale gemeente worden, met energieneutrale woningen, verenigingen en bedrijven. Maar ook met schoon vervoer en grootschalige opwek van duurzame energie. Alles om het energieverbruik onder controle te krijgen met een bijbehorend prijskaartje.

Hoewel de gemeente goed op weg is, missen wij naast de genoemde doelen een veel groter doel dat ‘m zit in iets veel minder zichtbaars en tastbaars. Namelijk de juiste keuzes maken. Een ledlampje indraaien is prachtig, maar in januari kersen kopen uit Timboektoe wat minder. Een tochtstrip aanbrengen is ook mooi, maar made-in-China-wegwerpspul bestellen dan weer niet zo. Een écht goede keuze die ook zoden aan de dijk zet, is als consument kiezen van een groene bank en verzekering! Met deze keuze zijn miljarden euro’s gemoeid die ofwel in wapens, tabak, ontbossing, de intensieve veehouderij en fossiele brandstoffen worden geïnvesteerd ofwel in duurzame groene oplossingen. En uw keuze kost u niets behalve een half uurtje tijd!

Wat zeker ook zoden aan de dijk zet, is het besef dat zuivel en vleesproducten een enorme impact op de aarde hebben. De hoeveelheid leed, grondstoffen, water, transport en grond die hiervoor nodig is, is ongekend hoog en geheel onnodig.

Door een paar dingen te veranderen, besparen we heel veel energie die we dan dus ook niet meer hoeven op te wekken!