fbpx
Menu Sluiten

Inclusief

Laten we beginnen met de definitie: “Een inclusieve samenleving is een samenleving waarin alle mensen kunnen meedoen. Een samenleving waarin mensen dezelfde kansen en mogelijkheden hebben, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, godsdienst, seksuele voorkeur en ongeacht of ze een ziekte of beperking hebben.”

Progressief Bernheze staat voor een inclusieve samenleving. Maar zo’n samenleving ontstaat niet spontaan, je moet ervoor werken. Soms ga je vooruit en af en toe ga je een paar stappen terug. Een voorbeeld daarvan is de acceptatie van homoseksualiteit. Begin deze eeuw leek het prima in orde, maar de spreekkoren op de velden en het schelden op straat zijn weer terug.

Gelukkig heeft de gemeente het in haar kadernota over de ‘Inclusie agenda’. Deze moet nog verder uitgewerkt worden. Het is bijna twintig jaar geleden dat ik daar namens COC Noordoost Brabant een verzoek toe heb ingediend en nu is Bernheze zover ermee aan de slag te gaan. Goed werk heeft tijd nodig.

Onze gemeente kent nog een andere uitdaging. 44 procent van onze inwoners is ouder dan vijftig jaar. Als we met z’n allen ouder worden, moeten we ervoor zorgen dat iedereen mee kan (blijven) doen. Vooral in zorginstellingen zijn ouderen geneigd weer terug in de kast te gaan. Enkele van de zorginstellingen in Bernheze hebben inmiddels een zogenaamde Roze Loper, een teken dat mensen veilig oud kunnen worden zoals ze zijn. Op naar een volledig inclusieve samenleving!