fbpx
Menu Sluiten

In één oogopslag

Wie de gemeentepolitiek een beetje volgt, weet dat de maanden oktober en november in het teken van de gemeentebegroting staan. In het voorjaar kijken we al vooruit en bespreken we welke thema’s en maatregelen belangrijk zijn. Dat wordt vervolgens vertaald in wat het moet kosten. En dan ligt er in het najaar een begroting waarin staat hoe we in 2020 ons geld uitgeven. De begroting 2020 wordt op 7 november in de gemeenteraadsvergadering besproken. 

Vorig jaar heeft Progressief Bernheze het initiatief genomen om de begroting eenvoudiger te maken. Een overzicht waarin je in één oogopslag kunt zien waar het geld van onze gemeente naar toe gaat. En jawel, dankzij onze inspanning ligt er dit jaar zo’n overzicht. 

Dat is belangrijk. Dan kunnen we namelijk goed aan onze inwoners uitleggen waar het geld naar toe gaat. En we kunnen goed overzien of ons geld besteed wordt aan de zaken die we ook echt belangrijk vinden. Dan is het toch wel bijzonder om te zien dat de opgaves die belangrijk zijn en de komende jaren alleen maar belangrijker worden, zoals klimaat, energie en duurzaamheid, niet duidelijk terug te vinden zijn op dit overzicht. Dat roept wel vragen op.

Als we de komende jaren hier echt stappen in willen zetten en onze ambitie (energieneutraal in 2030!) willen waarmaken, zullen we meer focus moeten aanbrengen. En dan dus ook meer focus in de gemeentebegroting. Progressief Bernheze wil in één oogopslag zien wat Bernheze doet om ons klimaat te verbeteren! 

 

Infographic met beleidsvoornemens
Infographic over verdeling gelden