fbpx
Menu Sluiten

Hulp op de werkvloer

Nu de economie weer op stoom is en de arbeidsmarkt in razend tempo krapper wordt verleggen veel bedrijven hun zoektocht naar werknemers naar buiten de landsgrenzen. Soms voor een korte, maar vaak voor een langere periode. Ook in de gemeenteraad merken we dat. Steeds vaker zien we plannen verschijnen voor het realiseren van locaties waar werknemers uit andere Europese landen kunnen wonen voor zolang zij in Nederland werken. 

Als gemeenteraad en dorpsgemeenschappen moeten we er samen voor zorgen dat we deze mensen als nieuwe inwoners in onze dorpen verwelkomen. Dat begint bij de gemeenteraad die ervoor moet waken dat deze mensen een fatsoenlijke woonplaats krijgen en niet in the middle of nowhere ‘opgehokt’ worden door hun werkgever. Dat doen we immers ook niet met andere nieuwe Bernhezenaren. 

Vervolgens moeten we er met zijn allen voor zorgen dat groepen arbeiders niet afgezonderd worden van onze dorpsgemeenschappen maar mee kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we bedrijven die werknemers van buiten de landsgrenzen vragen hier te komen werken moeten verplichten om ook mee te werken aan de integratie van deze mensen. Een kleine taalcursus kan het verschil maken om écht mee te kunnen doen in onze dorpen en een gesprekje te kunnen voeren met de buren. Oh zo belangrijk voor de werknemers én het gevoel van sociale veiligheid en draagvlak in de buurt.