fbpx
Menu Sluiten

Hoe staan we ervoor?

Voor wie van cijfers houdt: de website waarstaatjegemeente.nl biedt een schat aan cijfers over gemeenten in Nederland. Het begin van dit decennium leek me een goed moment om eens wat cijfers over Bernheze op een rij te zetten. Hoe staan we ervoor? En wat blijkt? Veel goed nieuws, maar ook een paar aandachtspunten. 

We beginnen met veiligheid. Het aantal geregistreerde misdrijven is gezakt van 394 per 10.000 inwoners in 2014 naar 265. Dat scheelt nogal. En landelijk ligt het op 455. Dat doen we dus goed. Ook het aantal verkeersongelukken ligt hier een stuk lager: 5,8 per 1.000 inwoners in Bernheze en 7,5 landelijk. Dat moeten we zien vol te houden. 

Ook de werkloosheid is bij ons laag: 3 procent hier en 3,9 procent landelijk. Zo kunnen we nog even doorgaan: goed onderwijs, minder eenzaamheid onder ouderen, minder kinderen in de jeugdzorg. Het kan natuurlijk altijd beter – en dat moet ook – maar de basis is hier goed.  

Geldt dat dan voor alles?  

Ik haal uit de cijfers twee belangrijke uitdagingen voor dit nieuwe decennium. Ten eerste is de luchtkwaliteit hier slechter dan landelijk. Dat is raar voor een groene gemeente. We weten natuurlijk dat dat hoofdzakelijk door de intensieve veehouderij komt. Daar moet echt iets aan gebeuren. 

De tweede uitdaging: we lopen achter in duurzame energie. We gebruiken relatief veel elektriciteit (omdat er in Bernheze veel grote huizen staan), maar we maken minder gebruik van duurzame energie en rijden nog weinig elektrisch. Werk aan de winkel dus!