fbpx
Menu Sluiten

Help de jeugdzorg

Onlangs is er een lijvig document verschenen over de jeugdzorg in onze regio. In de jeugdzorg gaat veel geld om en het is een voortdurende strijd tegen wachtlijsten. Ook in deze tijd van thuis quarantaine is de jeugdzorg een punt van zorg.

We leven in een tijd van thuis-onderwijs en thuiswerken. Voor iedereen een situatie waaraan we moeten wennen. Het leven krijgt een ander ritme. Het omschakelen kost energie en de kranten staan vol met verhalen hoe mensen het oplossen.

Maar wat als je het niet op kunt lossen? Nu de scholen wat langer dicht zijn, lopen de problemen op. Niet alle kinderen en jeugdigen kunnen even gemakkelijk online onderwijs volgen. Lang niet altijd zijn voor alle gezinsleden voldoende laptops of computers aanwezig. Verder missen kinderen de structuur van het naar school gaan. De helpende hand of het duwtje in de rug van de leerkracht ontbreekt ook.

Maar het oplopen van een achterstand in het onderwijs is niet mijn grootste zorg. Dat valt in te halen. Maar wat als de situatie thuis niet goed is? Wat als er veel problemen zijn? Of, nog erger, wat als het thuis geen veilige situatie is voor een kind? De school is voor sommigen een plek waar ze zich veilig kunnen voelen. In deze tijd is het maar te hopen dat we zorgen voor elkaar. En dat we het melden als het niet goed gaat via bijvoorbeeld www.meld.nl. Dan kan de jeugdzorg helpen.