fbpx
Menu Sluiten

Groot genoeg

Wanneer je klein bent, wil je liefst zo snel mogelijk groot worden. Als je groter bent zouden de mogelijkheden immers eindeloos zijn. Als je eenmaal groot bent weet je wel beter. Je hebt meer mogelijkheden, maar je krijgt er nieuwe problemen bij.

In feite is het in gemeenteland niet anders. In onze omgeving zijn grote gemeentes als Oss en Meierijstad ontstaan. Landerd en Uden zitten nog in de verlovingsfase. Het gaat allemaal niet vanzelf en Bernheze bekijkt het van een afstandje.

Maar Bernheze is er ook nog niet. We zien dat er behoefte is aan een dozijn extra ambtenaren om alle taken goed uit te kunnen voeren. Maar we zien ook dat de gemeente geen geld heeft voor die extra handen. Er dreigen structurele tekorten voor onze gemeente.

Heeft de gemeente dan fouten gemaakt? Nee, zo eenvoudig is het niet. Er zijn heel veel taken van de overheid naar de gemeente gekomen. Dat vergt niet alleen extra handen, maar ook extra kennis. We zien een deel van die kennis verdwijnen naar de grotere gemeentes. Als kleinere gemeente heb je dan niet veel keuze. Je koopt de kennis bij de buren of je gaat je schaal vergroten. 

Wanneer je de uitvoering bij een andere gemeente legt, loop je wel het risico dat de inwoners niet veel meer te vertellen hebben. Progressief Bernheze vindt al jaren dat Bernheze te klein dreigt te worden om de eigen broek op te houden en zeggenschap te houden. Tijd om eens goed na te gaan denken!