fbpx
Menu Sluiten

Gezonde aarde; gezonde mensen

Het klimaat is altijd in beweging door natuurlijke invloeden maar sinds de laatste jaren kunnen we écht niet meer ontkennen dat ook de menselijke invloeden zorgen voor grote klimaatveranderingen. De gevolgen voor mens, natuur en milieu zijn inmiddels goed merkbaar. Door de hogere temperaturen in Nederland begint het groei- en bloeiseizoen vroeger en de leefgebieden van dieren en planten veranderen. Hierdoor sterven steeds meer dieren en plantensoorten uit of vertrekken uit hun leefgebied. Het weer van afgelopen zomer is een goed voorbeeld van de klimaatverandering; we krijgen vaker last van extreem weer zoals stortregens, stormen en lange, droge, hete perioden. Deze weersomstandigheden hebben afgelopen zomer allemaal de revue gepasseerd, als een waar schoolvoorbeeld van klimaatverandering. 

Het veranderende klimaat is echter ook erg nadelig voor onze gezondheid. Het gaat dan niet alleen om luchtwegproblemen of meer allergieën, maar ook om infectieziekten. Door veranderingen in temperatuur, vochtigheid en neerslag krijgen infectieziekten namelijk meer ruimte om zich te ontwikkelen en verspreiden. 

Progressief Bernheze zet hoog in op gezondheid. Gezondheid van mens en dier, maar ook de gezondheid van onze aarde. We willen in de toekomst een nieuwe golf van infectieziekten, quarantaines en maatregelen voorkomen, en dus is het van belang dat iedereen zijn steentje bijdraagt om de klimaatverandering af te remmen! Pak dus wat vaker de fiets of trein, vier je vakantie minder ver van huis, ga zuinig om met voedsel en eet minder vlees. Probeer ook eens wat langer te doen met kleding of spullen, gebruik je verwarming en apparaten zo efficiënt mogelijk, en recycle!