fbpx
Menu Sluiten

Gezocht: schone straten

Vanaf de eerste dag dat ik in de gemeente Bernheze kwam wonen, vond ik het een mooie en warme gemeente. Het is er dorps en gezellig, met veel wenselijke faciliteiten. Wat ik mis? Schone straten en bermen. Want overal zie ik zwerfafval.

Kan de gemeente dit probleem tegengaan door het plaatsen van meer afvalbakken? Of gaat het hier om een gedragsverandering bij de inwoners? Ik denk beide. Meer afvalbakken plaatsen, zorgt lang niet altijd voor minder zwerfafval. Het is veel belangrijker dat de bakken op logische plekken staan, dat ze opvallen en goed bereikbaar zijn. Maar er is natuurlijk wel een ondergrens van een minimaal aantal afvalbakken, en die ondergrens wordt wat mij betreft in Bernheze nog niet gehaald. Het zien van afvalbakken motiveert inwoners namelijk om ze te gebruiken.

Een prachtig initiatief vind ik de ‘ZAPpers’ (Zwerf-Afval-Pakkers). Als inwoner van de gemeente kun je je aanmelden om vrijwillig zwerfafval op te ruimen. Je krijgt alle benodigdheden van de gemeente, en het verzamelde zwerfafval wordt bij de vrijwilligers thuis opgehaald. Hulde voor al deze vrijwilligers die samen de gemeente schoner maken, maar naar mijn mening is dit slechts symptoombestrijding; dweilen met de kraan open. De ZAPpers zijn namelijk niet de inwoners die het zwerfafval veroorzaken.

Deze column is daarom mijn oproep tot opruimen. We zijn trots op onze mooie gemeente, laten we haar schoonhouden. Neem je afval mee naar huis, of gooi het in de afvalbak!