fbpx
Menu Sluiten

Gewoon een dikke trui aan

Afgelopen woensdag was de Energieweverij. De Energieweverij is een inspiratiebijeenkomst over duurzaamheid. Een mooi initiatief van de gemeente Bernheze in samenwerking met BECO (Bernhezer Energie Coöperatie). Het thema was ”Kom van dat gas af”. Ik was daar als gemeenteraadslid, maar ook als inwoner van Heesch.

Ik was benieuwd wat ik als inwoner kan doen om te verduurzamen. Ik scheidt mijn afval, ga nooit met het vliegtuig op vakantie en ik doe bijna alles op de fiets. Dus dat is al iets. Maar onze woning…..daar valt best wel iets aan te verbeteren. En dat bleek ook wel die avond.

Aan de hand van een voorbeeldwoning werden ideeën uitgewisseld over duurzame maatregelen. Van alles kwam voorbij: isolatie van het dak, de muren en de vloer, de voor- en nadelen van warmtepomp, zonnepanelen en zonneboiler. Zelfs het vergroenen van de tuin.

Mijn conclusie op die avond was dat wij toch echt wel het nodige aan onze woning moeten doen. Maar hoe? Wij zijn niet zo heel handig in die dingen. En ook daarvoor kwam een oplossing. Er is een energieloket: Brabant Woont Slim ( www.brabantwoontslim.nl ), waarbij onze gemeente is aangesloten. Daar kun je informatie krijgen over subsidies, financieringen, leveranciers en nog veel meer. Ze bieden ook begeleiding en zorgen voor een passend advies. Kijk, daar heb je iets aan…

En wat mij die avond ook duidelijk werd is dat je veel maatregelen kunt nemen maar uiteindelijk gaat het ook om gedrag…en gewoon een dikke trui aan, helpt ook!!