fbpx
Menu Sluiten

Genieten van de zon

De afgelopen weken was het prachtig weer. Hoewel het nog winter is, leek het wel lente. Veel mensen zijn al in hun tuin aan de slag gegaan. Een Elfstedentocht zit er dit jaar niet in, door al die zon. Maar het zou wel mooi zijn als iederéén van de zon zou kunnen genieten.

Er is al veel geschreven over het zonnepark dat aangelegd gaat worden naast het gebied waar het bedrijventerrein “Heesch-West” moet komen. De discussie ging vooral over “hoe hoog?” , “hoeveel?” en “waarom daar?’. Maar de belangrijkste vraag is nog niet beantwoord: “Wie gaan ervan profiteren?” Wat Progressief Bernheze betreft gaan alle inwoners van de gemeente Bernheze ervan profiteren. 

De reden daarvoor is eenvoudig. Als je draagvlak wilt voor duurzame energie, dan moet je ervoor zorgen dat iedereen er baat bij heeft. Vaak worden windmolens en zonneparken door bedrijven of instanties aangelegd. Zij krijgen dan een groen etiket, en wij mogen dan energie bij hen kopen.

Als een gemeente duurzaam wil zijn, dan betalen we allemaal aan mee. Als we allemaal betalen, dan mogen we er ook allemaal van meegenieten. Dat noemen wij eerlijk delen. 

Wij willen dat de gemeente bij ieder duurzaamheidsproject eist dat een deel van de opbrengst ten gunste komt van de inwoners. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van een spaarpot voor maatschappelijke projecten. Daarvoor staat Progressief Bernheze, vanzelfsprekend.