fbpx
Menu Sluiten

Gelijke kansen

Progressief Bernheze gelooft in eerlijke kansen voor iedereen. Iedereen moet gelijkwaardig worden behandeld. Maar als we naar de gemeente Bernheze kijken, lijkt het alsof de verschillen alleen maar groter worden. Hoe zorgen we ervoor dat we toch voor iedereen een goede woonplaats kunnen zijn?

Vorige week kopte het Brabants Dagblad dat er ruim 42 duizend miljonairs in Brabant wonen. Voor Bernheze geldt dat zes procent van de huishoudens een vermogen van meer dan één miljoen euro heeft. Daartegenover staat dat het gemiddelde inkomen in Bernheze ongeveer 27 duizend euro per jaar is, en maar 19 procent van de huizen uit sociale huurwoningen bestaat (bron: alle cijfers.nl). Vergeleken met bijvoorbeeld Oss hebben we het dubbele percentage aan miljonairs, maar het gemiddelde inkomen is niet veel hoger. De laagbetaalden zijn dus armer.

Progressief Bernheze vindt dat we de laagbetaalden tegemoet moeten komen. De breedste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Verduurzamen van het huurwoningenbestand moet ervoor zorgen dat de laagbetaalden geen extra energiekosten voor hun kiezen krijgen. De onroerendezaakbelasting één jaar verlagen helpt vooral de villabewoner. Beter zou het zijn dit geld te reserveren voor het verduurzamen van woningen om energiearmoede te voorkomen of beperken.

Daarnaast vinden we dat mensen met vragen over geld bij de gemeente aan moeten kunnen kloppen. En dan natuurlijk niet langs vijf ambtenaren moeten om het steeds weer uit te leggen, maar één loket waar iemand met je aan de slag gaat.