fbpx
Menu Sluiten

Er is geen plan(eet) B

Er is geen plan(eet) B!

Door Kelly Baarslag, burgerlid Progressief Bernheze

Recycling is essentieel om de impact op het klimaat te verminderen. Recycling van afval tot nieuwe materialen stoot minder koolstof uit dan processen om nieuwe materialen te creëren. Het belast daarnaast de natuurlijke hulpbronnen van de wereld minder, en vermijdt CO2-uitstoot veroorzaakt door verbranding van afval.

Het is dus niet voor niets dat de Europese Unie de productie van wegwerpplastic vanaf 3 juli verboden heeft. Daardoor zijn onder meer plastic rietjes, plastic bordjes en bestek, plastic wattenstaafjes en roerstaafjes, en plastic ballonstokjes binnenkort niet meer te koop in de supermarkt of elders. Ook ontvang je dit soort artikelen niet meer bij je maaltijd in de horeca of bij je favoriete foodtruck. Naast het verbod op wegwerpplastic is er op 1 juli 2021 ook statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes.

In de komende jaren zullen er langzaamaan meer plastic wegwerpproducten verboden worden door de EU en zal er ook statiegeld geheven gaan worden op blikjes. Wat ons betreft een goede ontwikkeling! Progressief Bernheze steunt en stimuleert namelijk alle maatregelen en initiatieven die klimaatverandering beperken en bijdragen aan een duurzamer Bernheze. Een mooie bijkomstigheid van het verbod op wegwerpplastic en de invoer van statiegeld is dat het (hopelijk!) ook zal bijdragen aan minder afval in de – door velen zeer geliefde – natuur in Bernheze en omstreken. Progressief Bernheze is namelijk zuinig op alle bomen, bermen en ander groen in onze gemeente!

Wil jij je ook inzetten voor een duurzaam Bernheze? Reactie@progressiefbernheze.nl