fbpx
Menu Sluiten

Energietoeslag & belastingen

Laatst lazen we dat als je energietoeslag hebt ontvangen en die op je (spaar)rekening hebt gezet om je eindafrekening te kunnen betalen, je die heel snel van je rekening zou moeten halen. Je zou geen kans op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen hebben. Door de toeslag zou je boven het vrijgestelde vermogen komen. Bij ons gingen meteen de alarmbellen af: dit kan niet de bedoeling zijn! Die toeslag is voor het betalen van je energierekening, dat moet los staan van een aanvraag voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. We hebben daarom meteen vragen gesteld in de Commissie Maatschappelijke Zaken en gelukkig kwam al heel snel het verlossende, en enig logische antwoord:

“De energietoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Als BSOB uit de stukken kan opmaken dat de energietoeslag een onderdeel is van het tegoed op de bankrekening, wordt dit bedrag buiten beschouwing gelaten bij het bepalen van het vermogen.”

Het is dus niet nodig om geld van je rekening te halen. De toeslag wordt niet meegenomen. Het is jammer dat er misschien mensen zijn die door stukjes op Social Media in paniek raken en beslissingen nemen waar ze later misschien spijt van krijgen. Bij twijfels over “nieuws” op Social Media kun je natuurlijk altijd rechtstreeks terecht bij de gemeente. Of bij ons. Wij leggen dan de vragen voor aan de juiste afdeling zodat er een duidelijk antwoord komt.

> Klik hier om naar de website van de gemeente te gaan.