fbpx
Menu Sluiten

Een winderige excursie

Op zaterdag 18 januari zijn raadsleden uit Bernheze, Oss en ’s-Hertogenbosch op initiatief van het burgercomité Heesch-West afgereisd naar de Hoeksche Waard. Aldaar zijn we samen met de omwonenden van toekomstig bedrijventerrein Heesch-West gaan kijken wat voor impact grote windmolens hebben op hun omgeving, en welke lessen gemeenten zoals de onze kunnen trekken uit de daar doorlopen procedures. 

De verhalen van omwonenden in de Hoeksche Waard zijn aangrijpend. Veel zorgen zijn omgeslagen in ergernis en slapeloze nachten. Procedures hebben geleid tot scheve gezichten, sociale onrust én een ongelijke verdeling van de lusten en lasten. Lessen die ons aan het denken moeten zetten. Want waar ligt de balans tussen acties die nodig zijn om onze planeet gezond te houden, en de ingrijpende gevolgen die sommige acties op mensen kunnen hebben? Zo maar een windmolen bouwen zonder aan de omwonenden te denken, is geen goed plan. Maar niks doen om onze wereld gezonder te maken is dat zeker ook niet. Gelukkig zijn er oplossingen tussen beiden in waarover gesproken moet worden. 

Ondertussen bevat het plan Heesch-West nog veel meer puzzelstukjes die gelegd moeten gaan worden. Wat Progressief Bernheze betreft kan bedrijventerrein Heesch-West alleen tot stand komen als het écht wat toevoegt voor onze dorpen en inwoners. Dat betekent dat Heesch-West meer moet worden dan een terrein vol blokkendozen. Heesch-West moet banen opleveren voor de regio, serieus ruimte bieden aan lokale ondernemers die uit hun jasje groeien en groen ingepast worden in de omgeving. Pas dan is bedrijventerrein Heesch-West een aanwinst voor regio, dorpen én inwoners.