fbpx
Menu Sluiten

Een hard signaal

Tijdens de gemeenteraad van afgelopen donderdag heeft de gezamenlijke oppositie een motie van afkeuring ingediend. Een motie die het bestuur van onze gemeente aan het denken moet zetten over het eigen functioneren binnen en vooral buitenshuis. 

De afgelopen jaren is er door opeenvolgende gemeentebesturen vaak gesproken over het beter betrekken van gemeenteraad en inwoners bij het maken van gemeentelijke plannen. Het meest recente akkoord dat door partijen gesloten werd heet zelfs ‘samen door’, een verwijzing naar een dergelijk soort samenwerking. Op een aantal terreinen gaat dat goed, maar op andere terreinen is ook nog veel te weinig gebleken van deze ambitie. 

Bij een aantal projecten is het simpelweg niet goed gegaan met het samenwerken met inwoners. De plannen voor het Zonnepark in Heesch werden om die reden door de voltallige raad terugverwezen naar de tekentafel. Nu zien we een dergelijk misser opnieuw gemaakt worden bij de tennisbanen in Loosbroek, waar veel inwoners zich buiten spel gezet voelen. 

En de samenwerking met de voltallige gemeenteraad wil op dossiers ook niet vlotten. Met als laatste feit het compleet passeren van de gemeenteraad bij de uiteindelijke besluitvorming over een groot regionaal ICT-project. Dat kan, en mag de raad niet pikken. 

Bij elkaar opgeteld reden voor de oppositie om te gaan voor een hard, maar duidelijk signaal. Een heldere waarschuwing: een motie van afkeuring. Goede samenwerking met gemeenteraad en inwoners is van het grootste belang om te komen tot goede, zorgvuldige besluiten. Daar mogen onze inwoners toch op rekenen?