fbpx
Menu Sluiten

Een gastvrij Bernheze: noodopvang in Heeswijk-Dinther

Anderhalfjaar geleden begon de oorlog in Oekraïne. Sindsdien slapen veel Oekraïners iedere nacht in kelders om te schuilen voor raketten die inslaan.

De oorlog maakt veel slachtoffers. Door de oorlog zijn inmiddels miljoenen mensen hun land ontvlucht. Allen hebben zij afscheid moeten nemen van hun geliefden en hun thuis.

Ook in Nederland komen Oekraïense vluchtelingen aan. Het is belangrijk dat wij de mensen die uit deze verschrikkelijke oorlogssituatie komen een veilige en rustige plek bieden om tot rust te komen en stil te staan bij wat er gebeurd is. Om een start te maken met de verwerking van alles wat is meegemaakt. En om vervolgens hopelijk langzaamaan het leven weer op te pakken, zo goed en kwaad als dat gaat.

In Bernheze dragen we vanaf het begin van de oorlog al een steentje bij. Vluchtelingen worden op verschillende plekken in onze gemeente opgevangen. Veel van hen weten de weg naar onze verenigingen, bedrijven en scholen al te vinden. Dat is hartverwarmend om te zien.

Vanaf deze maand draagt Bernheze nog een extra steen bij. Aan de Zandkant in Heeswijk-Dinther heeft de gemeente namelijk 200 extra crisisnoodopvangplekken voor mensen uit Oekraïne gebouwd. Dat is een locatie waar vluchtelingen tijdelijk kunnen wonen, zo lang de normale opvangplekken vol zijn.

Progressief Bernheze is blij dat de gemeente Bernheze haar verantwoordelijkheid neemt. Het is belangrijk dat iedere gemeente in Nederland er voor zorgt dat mensen die op de vlucht zijn een fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben.