fbpx
Menu Sluiten

Ecodillema’s

Positief blijven te midden van de klimaatcrisis, dat valt niet altijd mee. We kennen het allemaal, de doemscenario’s vliegen ons om de oren en daardoor kun je je lamgeslagen voelen. Wat maakt die ene groene beslissing uit op die grote gloeiende plaat? Toch zijn al die druppels bij elkaar de enige weg naar een groene, gezonde toekomst. En gelukkig zijn er ook inspirerende initiatieven waar we ons aan kunnen optrekken. Maar de verleidingen om milieuonvriendelijke keuzes te maken blijven groot, want die zijn vaak op de korte termijn goedkoper en we worden er de hele dag mee omringd.

Zwaar bespoten maar vrolijk ogende plantjes voor bijna nop tegenover biologische, insectvriendelijke tuinplanten kopen is daarvan één simpel voorbeeld. Zo zijn er ontelbare keuzes om die gloeiende plaat ietsje minder heet te maken. Want vergeet niet dat we als consument (en ook als kiezer!) uiteindelijk de macht in handen hebben.

Wat vinden we écht belangrijk? Dat is de vraag bij onze dagelijkse keuzes, maar natuurlijk ook op lokaal politiek gebied, waar de beslissingen worden genomen die ons allemaal aangaan. Denk daarbij aan duurzaamheidsthema’s die in Bernheze spelen en waarvan ik vind dat ze anders moeten, zoals het gebruik van glyfosaat en ander gif, de bio-industrie, het niet voldoende beschermen van onze natuur, een elitaire golfbaan die nog meer groen wil opslokken. Progressief Bernheze is de groenste partij van Bernheze en daarmee heeft ze mijn stem!