fbpx
Menu Sluiten

Earth Overshoot Day

Afgelopen 22 april was het Nationale Zaaidag. Burgers en bedrijven gingen zaaien om een impuls te geven aan de biodiversiteit en om de honger van de bijen te stillen. Op vele plekken kon je zaden ophalen om zelf een krachtige daad te stellen.

Wat een contrast met het vreselijke feit dat het deze maand al Earth Overshoot Day is geweest. Dat betekent dat wij als Nederlandse aardgebruikers alle natuurlijke grond- en voedingsstoffen die de aarde produceert voor een jaar nu al geconsumeerd hebben! De rest ‘lenen’ we en dat is nooít gratis. Als we alleen naar ons eigen Nederland kijken zouden we ruim 7 keer ons land nodig hebben om de grondstoffen te regenereren! Vijf jaar geleden viel deze dag nog aan het eind van de zomer trouwens. Het lijkt erop dat het met die alom genoemde ‘besparingen’ en ‘inspanningen’ vies tegenvalt. Het bizarre is dat we zo afhankelijk zijn van andere landen voor ons voedsel en zelf maar een vijfde produceren, maar wel ruim 70% van onze landbouwgrond gebruiken om dieren te voeden.

Kon het maar elke dag Zaaidag zijn zodat iedereen zijn steentje bij kon dragen. Oh wacht, dat kunnen we! Ieder van ons kan een (bewustzijns)zaadje planten, er zelf(s) van oogsten of wat teruggeven aan de natuur.

Hoe dan ook een dag om als menselijke dieren eens naar ons koopgedrag te kijken en de effecten daarvan op de aarde. Ook als je die niet direct kan zien.