fbpx
Menu Sluiten

Duurzaamheid & samenwerking

Afgelopen donderdag spraken politieke partijen in de gemeenteraad hun ‘algemene beschouwingen’ uit. De algemene beschouwingen zijn een reactie van politieke partijen op de gemeentebegroting die het college aan de raad voorlegt. Een gemeentebegroting die in grote lijnen goed laat zien waar de tachtig miljoen euro die onze gemeente uitgeeft naartoe gaat. Maar ook een gemeentebegroting waarin een tweetal onderwerpen, volgens Progressief Bernheze, te weinig aandacht krijgen: duurzaamheid en samenwerking. 

Want terugkijkend op het afgelopen jaar ziet Progressief Bernheze dat de gemeente zich op een aantal dossier niet van haar beste kant heeft laten zien. Het gebrek aan communicatie en dialoog met inwoners was ons bij veel projecten een doorn in het oog. En dan te bedenken dat we voor een aantal grote opgaven staan die we alleen samen met inwoners aan kunnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan alles wat nodig is om de klimaatopgave en energietransitie tot een goed einde te brengen. Dat kan alleen wanneer de gemeente laat zien wat zij zelf doet, concreet maakt wat nodig is om doelen te halen en inwoners uit de gehele gemeente daar in een brede dialoog bij betrekt. 

En ook bij andere projecten moeten dialoog en samenwerking met inwoners centraler komen te staan. Want als we voor bedrijventerrein Heesch-West terug moeten naar de tekentafel, dan doen we dat toch in samenspraak met onze inwoners? En als we de toegang tot de zorg willen verbeteren, dan zijn we toch gek als we inwoners, vrijwilliger en professionals daarbij niet betrekken?