fbpx
Menu Sluiten

De regio

Industrieterreinen, de Maashorst, fietspaden én de omslag naar duurzame energie; het zijn allemaal onderwerpen waarbij gemeenten jarenlang de ambitie gehad hebben om het niet alleen, maar samen te doen. De laatste tijd lijkt er echter een omslag in dat denken gaande te zijn. Steeds vaker zien we dat gemeenten zich op het eigen grondgebied terugtrekken en niet meer naar elkaar willen bewegen om er samen uit te komen. 

Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Samen kunnen gemeenten zoveel meer bereiken voor hun inwoners. Kijk bijvoorbeeld naar de omslag die we moeten gaan maken naar duurzame energie. Als regio hebben we een grote opgave gekregen om in enkele tientallen jaren flink wat duurzame energie te gaan opwekken en veel energie te gaan besparen. Dat is hard nodig om onze planeet gezonder te maken. 

De gemeenten in onze regio kiezen ervoor om alleen naar de eigen opgave te kijken. Hierdoor gaat de winst van regionaal samenwerken verloren. Immers door ieder een klein deel te doen, laat je de winst van het groter geheel liggen. Dat is jammer. Als we samenwerken en solidair zijn kunnen we als regio meer bereiken en dus meer bijdragen aan onze maatschappelijke én duurzaamheidsopgave.

Progressief Bernheze wil dat gemeenten in de regio samen op zoek gaan naar de beste manier van verduurzamen. Geen gemekker over grenzen. Op de beste plekken moeten we samen groots aan de slag gaan. Voor het meeste profijt, de beste gezondheid én de minste overlast.